Algemene informatie



De Atlantische kust bij Lissabon ligt 2500 km zuidelijker dan b.v. Amsterdam en er heerst een aangenaam warm zeeklimaat met temperaturen van rond de 25 graden in de zomermaanden. Ook de periode van het late najaar tot het vroege voorjaar wordt gekenmerkt door zacht weer en veel zonuren.

Zambujal is een geschikte uitvalsbasis voor het verkennen van de streek rondom Lissabon en de hoofdstad zelf maar ook voor b.v. een surfvakantie met talloze goed bereikbare stranden en strandjes in deze kuststrook tussen Costa de Caparica bij Lissabon tot Santa Cruz ter hoogte van Torres Vedras naar het Noorden.

In Mafra (6 km) kun je ieder uur op de bus stappen (halte tegenover het Convento) en na 50 minuten uur sta je op de Campo Grande in het centrum van Lissabon.

In Mafra-Gare, het prachtige spoorwegstationnetje van Mafra, (oude stijl smeedijzer, stationsklok, zitbanken, muur en plafond schilderingen en wandtegel-taferelen; je loopt binnen in een andere wereld; sowieso een bezoekje waard) kun je de auto parkeren en op de trein stappen naar het centrum van Lissabon of naar het noorden richting Caldas da Raínha.

De wegen zijn van goede kwaliteit, ook de wat kleinere wegen. Met de auto ben je zo in Sintra en omgeving (microklimaatzone). Het is heel anders dan de stadjes in de buurt. Je vindt er oa twee eeuwenoude kastelen (Moors) op een berg. Verderop naar het zuiden, aan de monding van de Taag, liggen de mondaine badplaatsen Estoril (casino) en Cascais. En dan natuurlijk Lissabon.

Naar het Noorden toe (b.v. via de kustweg Ericeira-Ribamar-Barril richting Torres Vedras en dan A8) rij je in een uurtje naar Obidos, een uniek dorp binnen de muren van een kasteel, prachtig gerestaureerd werelderfgoed (Unesco). Een paar kilometer verder ligt het oude Caldas da Raínha met z'n beroemde bronwater en kasteel in de stad. Op het schiereiland in de buurt ligt ook de belangrijke vissersplaats Peniche.

Even ten zuiden van Lissabon aan de overkant van de Taag ligt aan de Costa Azul een vijftal parken en natuurreservaten die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken: Zoals Parque Natural de Arrabida en het Reserva Natural do Estuário de Sado.


 

2008 | Casa Zambujal
Have a lovely day.